Vertrouwenspersoon

Bij TPV Shaile willen we dat alle leden, van groot tot klein, plezierig en veilig kunnen tennissen en padellen. Plezier beleven in je sport, samen met je vrienden, teamgenoten, trainer, (mede-)vrijwilligers en gasten bij de club, Je prettig en fijn voelen en jezelf kunnen zijn op ons sportcomplex, ongeacht leeftijd, sekse, etniciteit of seksuele geaardheid. Om dit te waarborgen is er binnen onze club een Vertrouwens Contact Persoon (VCP) aangesteld. De vertrouwenspersoon is een initiatief van het NOC*NSF mede ondersteund door de KNLTB.

 De VCP binnen onze vereniging is Femke Roffelsen

Voorkomen is beter dan genezen
De vertrouwenscontactpersoon is er ook voor vragen die kunnen spelen vóór dat er problemen zijn.

Je kunt bij Femke terecht met vragen of opmerkingen over situaties waarin jij je op de club niet op je gemak gevoelt hebt. zoals pesten en gepest worden, het gevoel hebben dat je er door je huidskleur, geloof of seksuele voorkeur niet bij hoort, (een vermoeden van) grensoverschrijdend gedrag, de manier waarop jij benaderd en/of aangeraakt wordt door een teamlid, trainer of wie dan ook. Of je maakt je zorgen over de wijze waarop er met je kind omgegaan wordt binnen de vereniging of het tennis-/padelteam. Ook als je je afvraagt of jouw gedrag als lid, trainer, ouder, vrijwilliger of bestuurslid verstandig is of wanneer iemand je direct of indirect beticht van ontoelaatbaar gedrag.

De VCP is het eerste aanspreekpunt voor alle betrokkenen bij de club: leden, ouders, trainers, vrijwilligers of anderen met vragen, twijfels of signalen over zaken die met ongewenst (intimiderend) gedrag te maken hebben. De VCP behandelt niet zelf inhoudelijk de klacht, maar zoekt gezamenlijk en in overleg naar de volgende stap.

Werkwijze
Wanneer je de VCP mailt gaan jullie samen bekijken welke stappen ondernomen moeten worden. Samen bepalen jullie of je dit zelf doet of dat er hulp van derden bij ingeschakeld moet worden. Jij hebt de regie.

Je kunt haar bereiken middels e-mail: [email protected]

Vertrouwelijkheid
De VCP is en werkt zelfstandig en onafhankelijk van het bestuur. Meldingen worden alleen anoniem aan het bestuur gedaan volgens een vast protocol.

Over de gesprekken die er tussen jou en de VCP plaatsvinden wordt niemand van op de hoogte gesteld, zonder dat jij daar toestemming voor hebt gegeven en van op de hoogte bent.

Naast het benoemen van een vertrouwenspersoon, heeft TPV Shaile ook besloten dat, vanaf 1 april 2024 bestuursleden, trainers en commissieleden die werken met jeugd, dienen te beschikken over een geldige verklaring omtrent het gedrag  (VOG).

Gedragscode op en rond de tennisbaan
Bij TPV Shaile vinden we het belangrijk dat iedereen zich welkom voelt op de vereniging en met plezier kan tennissen. Om die reden conformeren wij ons aan de algemene gedragscode ‘Fair Play’, welke is opgesteld door de KNLTB.

Eerlijk en professioneel

  1. Houd je aan de spelregels en in voorkomende gevallen aan de geldende reglementen. Speel niet vals. Op en om de baan wordt onsportief en onfatsoenlijk gedrag en taalgebruik niet getolereerd.
  2. Doe je best om te winnen, maar gebruik hierbij nooit stimulerende middelen. Maak geen afspraken die het verloop en resultaat van een wedstrijd of competitie kunstmatig beïnvloeden dan wel vervalsen. Wed niet op eigen wedstrijden of wedstrijden waar je belang bij kunt hebben.

Respect

  1. Tegenstanders, teamgenoten, scheidsrechters, trainers, coaches, toeschouwers en ieder ander moeten het gevoel hebben zich vrij te kunnen bewegen en dat ze gerespecteerd worden. Pest niet.
  2. Onthoud je van discriminerende, kleinerende of intimiderende opmerkingen en gedragingen. Sluit niemand buiten en wees tolerant. Discrimineer niemand en maak geen onderscheid naar godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, seksuele gerichtheid, culturele achtergrond, leeftijd of andere kenmerken.
  3. Raak niemand tegen zijn/haar wil aan. Gebruik geen fysiek geweld. Onthoud je van seksuele intimidatie.
  4. Respecteer andermans privacy en ga zorgvuldig om met sociale media en met het verzamelen, verwerken en verstrekken van gegevens.
  5. Ga netjes om met je omgeving en je materiaal. Maak niets stuk, respecteer ieders eigendommen.

Voorbeeldfunctie

  1. Wees een voorbeeld voor anderen en gedraag je naar je functie. Dit geldt temeer als je een bijzondere rol, taak of verantwoordelijkheid hebt. Span je in om je rol en functie zo goed mogelijk uit te oefenen, binnen de context en omstandigheden waar je in verkeert.
  2. Communiceer helder en wees open over je bedoelingen en intenties. Wees betrouwbaar naar je omgeving. Kom je afspraken na, luister naar en volg instructies op en houd je aan de regels. Onthoud je van iedere vorm van corruptie, fraude of belangenverstrengeling. Maak geen misbruik van een machtspositie.

Maak integriteit bespreekbaar

We houden binnen de vereniging het onderwerp integriteit bespreekbaar maakt en houdt. Spreek anderen aan op ongewenst gedrag en meld het. Stimuleer anderen dat ook te doen.

Schending van de gedragscode

Het is ieders individuele verantwoordelijkheid en plicht om aan deze gedragscode de juiste invulling te geven, anderen hierop aan te spreken en schendingen van deze gedragscode te melden.